Planen er lagt for nedslidt indkøbscenter

Planen for Nørremark Centers fremtid er lagt, og den nedriver flere bygninger. Men det kræver en godkendelse fra ministeren, som mandag formiddag var på besigtigelse på Nørremarken.

Planen er lagt for nedslidt indkøbscenter

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

 


 

Vejle Kommune købte i 2020 den tidligere Fakta-bygning i Nørremark Centeret for 6,75 millioner kroner og har nu investeret i en nyindretning af en del af de 1200 kvadratmeter, som blandt andet nu er indrettet til biblioteksfilial, foredragssal og mødelokaler. Arkivfoto: Mette Mørk

En del af den tidligere Fakta-bygning i Nørremark Center er nu indrettet som kulturhus med bibliotek, værksteder og en række andre tilbud, der skal skabe fællesskab.

 

Nørremarken: Vejle Kommune tager nu et stort skridt i planen om at skabe nyt liv i det skrantende Nørremark Center.

Kommunen har brugt godt 12 millioner kroner på at opkøbe størstedelen af bygningerne på begge sider af den overdækkede arkade i butikscenteret, og mandag 30. maj åbner et nyt kulturhus i den tidligere Fakta-bygning på Finlandsvej.

Kulturhuset, som kommunen har døbt "NC10", er tænkt som et mødested for bydelens borgere, hvilket flere beboere på Nørremarken har givet udtryk for, at de mangler.

 

Nørremarkens nye kulturhus rummer et bibliotek, kreativt værksted, spilarkade, foredragssal, galleri og mødelokaler.

 

Vil skabe fællesskab

Formål med biblioteksfilialen er at skabe rammerne for at kunne mødes i fællesskaber samt give mulighed for at låne, aflevere og afhente reserverede bøger. På biblioteket vil der også løbende være aktiviteter, som alle kan deltage i.

Kulturhuset er klar og husets aktører, Vejle Bibliotekerne, Den Boligsociale Helhedsplan og Spinderihallerne, står parat til at tage imod alle borgere 30. maj fra klokken 15 til 21.

Her kan man få et indblik i, hvad kulturhuset har at byde på, og i løbet af dagen vil biblioteket afvikle workshops og aktiviteter for både børn, unge og voksne.

 

Vil løbende justere

Kulturhuset er udviklet i sammenspil med borgere og foreninger i området, og fælles for de fleste bidrag har været et ønske om et hus, hvor borgere kan mødes og dele viden, kompetencer, kultur og oplevelser.

- Dette vil vi forsøge at efterkomme ved løbende at undersøge, vurdere og justere de tilbud og aktiviteter, som vi tilbyder i vores nye filial, fortæller bibliotekschef Mette Høxbro i en pressemeddelelse fra Vejle Kommune.

 

Åbent fire hverdage

Centralt i "NC10" er Vejle Bibliotekerne nye filial, hvor brugerne naturligvis kan gå opdagelse i bøgernes verden, ligesom der indrettes et børneområde til leg, et loungeområde til fordybelse, brætspil og spilarkaden "BibBip."

2/2

Den nye biblioteksfilial på Nørremarken er nu indrettet, og den rummer blandt andet en stribe forskellige børnebøger. Foto: Vejle Kommune

Biblioteket får åbent mandag til torsdag, og der vil være personale til stede en del af åbningstiden.

Dette vil vi forsøge at efterkomme ved løbende at undersøge, vurdere og justere de tilbud og aktiviteter, som vi tilbyder i vores nye filial.

METTE HØXBRO, BIBLIOTEKSCHEF VEJLE BIBLIOTEKERNE

Hver uge afvikler medarbejdere fra biblioteket aktiviteter for både børn, unge og voksne, i dagtimerne såvel som om aftenen.

Der udbydes blandt andet kreative aktiviteter, IT-hjælp, borgerkurser, strikkeworkshops, foredrag og såkaldte makerspaces, hvor man kan skabe forskellige ting. Biblioteket vil også være åbent i sommerferieperioden, dog med begrænset bemanding.

 

En midlertidig løsning

Selve biblioteket er et midlertidigt tiltag, og det samme gælder de øvrige aktiviteter i den tidligere Fakta-bygning.

Byrådet har endnu ikke besluttet, hvordan de kommunalt ejede bygninger skal udnyttes, eller om der skal bygges helt nyt i centerområdet. Men det ligger fast, at der skal opføres boliger i forbindelse med centeret.

Det er en del af den tre år gamle udviklingsplan, kommunen og boligselskabet AAB Vejle er forpligtet til at opfylde målene i, da nabobebyggelsen Finlandsparken er et tidligere, såkaldt ghetto-område.

Alle, der ønsker at blive orienteret løbende om aktiviteter og tilbud i kulturhuset, kan tilmelde sig nyhedsbrevet via en mail til andea@vejlebib.dk.