Opstart af projekt Grøn Vision

Vi begynder nu at nærme tiden hvor vi skal igang med projektet, vi har haft det i udbud hos 3 entreprenører og Hede Danmark vandt udbudet som omfattede opstartsprojekt 1      og pristilbud på projekt 2, det viser sig så at tilbudet giver mulighed for at vi også kan opstarte projekt 2.

Så i løbet af kort tid mødes vi ude på de grønne arrealer og får klarlagt omfang og placeringer så vi glæder os til at komme igang så vi kan få udviklet vore grønne arrealer på en spændende måde.

Plan for Grøn Vision

Endelig plan

Beboermøde 13 Juni om den grønne vision

"Projektet om den grønne vision for Grundet blev skudt igang på et borgermøde i Nørremarkshallens cafeteria torsdag den 13. juni 2019. Der mødte mere end 60 borgere frem og de deltog aktivt i en diskussion om hvad den grønne vision kunne indeholde. På mødet gav Philip Hahn-Petersen fra Vild med Vilje et oplæg med eksempler på hvad der er gjort andre steder (Lystrup og Skærbæk) og om de potentialer som Grundet området indeholder. På mødet blev der også afviklet workshops i de enkelte grundejerforeninger (nogle af resultaterne kan ses på denne side). Der blev sidst på mødet nedsat en følgegruppe med mere end 20 deltagere som vil blive indbudt til drøftelser i det fremtidige projektforløb. Første drøftelse i følgegruppen bliver når det første udkast til planskitse foreligger fra Vild med vilje sidst i august/først i september." . Er der beboere i Grundet-området som ikke kunne deltage i beboermødet så kan man fortsat blive medlem af følgegruppen ved at sende navn, adresse og mail til lokalrådets sekretariat fco@grundet.dk frem til 1. august 2019. 

 

Sommerfugle på Lille Grundet

Sommerfugle på træk

Sommerfugle på træk landede på Grundet

AF: MIE SPARRE

Publiceret 14. juni 2019 kl. 11:40

Flotte orangebrune tidselsommerfugle kan i øjeblikket ses i tusindvis. Invasionen startede fra den arabiske halvø, og torsdag besøgte sommerfuglene Grundets blomsterenge.

Vejle: Gåturen med hunden blev en helt særlig oplevelse, da Erik Blom Jensen torsdag eftermiddag oplevede et kæmpe træk af tidselsommerfugle på Lille Grundet.

- Sommerfuglene var nærmest overalt. De var tydeligvis på træk og fløj næsten allesammen videre med vinden mod nord/nordvest, fortæller Erik Blom Jensen.

Som ivrig naturfotograf med erfaring fra mange rejser til Svalbard gik Erik Blom Jensen straks i gang med en såkaldt minuttælling, som går ud på at tælle, hvor mange individer der bevæger sig forbi et givent sted i løbet af 60 sekunder.

For et par år siden var det pludselig slut med sommerfuglene. Denne sommer har jeg kun set et par enkelte kålsommerfugle, så det er da dejligt, hvis vi kan få en bestand af tidselsommerfugle.

Trækket er stilnet af

- Jeg gennemførte i alt tre minuttællinger. Den første sagde 35 ved Grundet Ringvej, dernæst 45 og kort efter 60 ved to tællinger ved et vandhul ved Fyrretoften. Det giver samlet omkring 100 sommerfugle pr. minut på bare de to små lokaliteter, forklarer han.

Ganger man tællingerne op, når man frem til, at der i løbet af otte timer passerede næsten 50.000 sommerfugle bare over Lille Grundet, men ifølge Erik Blom Jensen stilnede sommerfugle-trækket af senere på eftermiddagen. Fredag morgen, hvor han var ude ved 8-tiden, var der stadig mange tidselsommerfugle, men langtfra samme mængde som torsdag.

- Det var skønt at opleve, når vi nu har forgiftet vores egne sommerfugle, siger Erik Blom Jensen.

- Forhåbentlig bliver nogle af tidselsommerfuglene boende her, hvor vi både har blomster og vandhuller, tilføjer han.

- Bare nogle af dem bliver her

Erik Blom Jensen er for nylig flyttet til Lille Grundet. Han fortæller, at han tidligere har haft hus med en gammel opvokset have i Bredballe, og her har han tidligere hver sommer haft mange sommerfugle, der særligt holdt til omkring et par store sommerfuglebuske.

- Men for to år siden var det pludselig slut med sommerfuglene. Denne sommer har jeg kun set et par enkelte kålsommerfugle, så det er da dejligt, hvis vi kan få en bestand af tidselsommerfugle via trækket fra Saudi-Arabien, siger Erik Blom Jensen.

Det er der ifølge naturformidler Morten D.D. Hansen stor sandsynlighed for - ihvertfald sommeren over, for sommerfuglen overvintrer ikke i Danmark. Morten D.D. har på hjemmesiden sommerfugleatlas.dkskrevet mere om invasionen af de orange-brune sommerbebudere fra den arabiske halvø.

 

Artikel Vejle Amts Folkeblad 25-05-2019

Lokalråd gør oprør mod trimmede græsplæner

AF: MICHELLE MADSEN , MICHM@VAFO.DK

Publiceret 25. maj 2019 kl. 14:38

For nylig fik Grundet Lokalråd tildelt en halv million kroner til at forvandle trimmede græsarealer til vilde haver. Formanden håber, at haverne i Grundet vil blive et eksempel, som breder sig.

Vejle: Der er intet som nyslået græsplæne - eller hvad?

Grundet Lokalråd har i hvert fald sat sig for, at grønne områder i Grundet skal være mere end bare græsarealer.

Lokalrådets grønne vision om at forvandle græsområder til vandhuller, sommerfuglehaver og vilde blomsterenge har for nylig vundet en halv million kroner i Vejle Kommunes konkurrence "Den Store Idé".

Vejle Amts Folkeblad har besøgt Grundet for at se, hvad det er nu for nogle kedelige plæner, som står for skud. Det er formanden for Grundet Lokalråd, Birger Lilja Kristoffersen, som viser rundt.

Foran hans hoveddør i Lille Grundet Bofællesskab er græsset lige blevet slået, og formanden siger, at det er hele den tankegang, rådet nu vil rokke ved.

- Vi skal allesammen til at tænke på en ny måde, for det er ikke godt for insekter med en ensartet plæne. Intet får lov til at gro. Græs er billigt og nemt at vedligeholde, og så er det ligesom den løsning, mange entreprenører er gået med. Men det behøver hverken være dyrt eller besværligt at gøre det anderledes, siger Birger Lilja Kristoffersen.

Vi skal allesammen til at tænke på en ny måde, for det er ikke godt for insekter med en ensartet plæne. Intet får lov til at gro. Det behøver hverken være dyrt eller besværligt at gøre det anderledes.

Birger Lilja Kristoffersen

 

Vild med vilje

Grundet Lokalråd består af syv grundejerforeninger i Store og Lille Grundet. Sammenslutningen blev skabt, da en ny lokalplan for Grundet Ringvej blev præsenteret sidste år. Det skabte røre i Grundet. Mere end 800 borgere i området satte deres underskrifter på, at de blandt andet var imod antallet af boliger i støbeskeen.

Desuden ønskede borgerne at bevare en bred grøn kile fra Grundet Bygade til Grundet Skov. Politikerne lyttede til opråbet fra rådet, og antallet af boliger landede på 172, hvor 230 boliger før havde været på tale. Desuden bygges der ikke på et større græsareal mellem skoven og de kommende boliger.

Nu har borgerne sat sig nye mål. Og det er tætklippede plæner, som der skal gøres noget ved.

Birger Lilja Kristoffersen traver op på græsarealet på Grundet Bakke. Selvom størstedelen bliver til boliger, ønsker rådet, at blandt andet græsset mellem husene og skoven bliver til haver.

- Vi vil gerne skabe steder, hvor områdets børn kan lege i skjul. Et sted, hvor vilde bier og sommerfugle kan søge hen for at finde mad. Plante frugttræer og bygge vandhuller. Vi har mange idéer. Det skal skabe glæde blandt alle, siger formanden.

Lokalrådet vil gerne vide, hvad der er bedst og har derfor allieret sig med foreningen "Vild med Vilje" som samarbejdspartner. Foreningen arbejder med at få vild natur ind i byen og har en force mod tætklippede plæner. Konsulenter fra foreningen skal hjælpe lokalrådet med at vælge, hvor rådet får mest natur og værdi for pengene.

Blomsterenge, sommerfuglevenlig beplantning, bistader, kanaler, vandhuller, labyrinter og beplantning til frugt- og bærplukning. Det er nogle af de elementer, som lokalrådet forestiller sig kan pryde landskabet. Foto: Yilmaz Polat

Inspirere andre

Fra toppen af bakken er der en god udsigt ud over Grundet. Herfra peger Birger Lilja Kristoffersen på flere offentlige græsplæner både ved Kløvertoften, Lærketoften og Lertoften.

- Hvad skal du på en stor, åben græsplæne? Der er næsten ingen, som bruger dem. Jo, du kan spille fodbold, men det er næsten også det, siger han.

Grundejerforeningerne og beboerne skal snart mødes for at drøfte, hvordan den halve million skal give luft til de grønne visioner. Arbejdshandskerne skal også på, for formanden håber, at man kan begynde at plante i år.

- Vi løser ikke alle problemer ved at skabe vilde haver. Men det kan måske inspirerer andre til at gøre det samme. Det kunne være fantastisk, hvis man andre steder i kommunen, begynder at tænke på ikke at holde naturen nede, siger Birger Lilja Kristoffersen.

 

2019-05-03 Artikel Vejle Amts Folkeblad

Fra trist græs til levende haver:

Grundet har scoret en halv million

AF: MICHELLE MADSEN , MICHM@VAFO.DK

Publiceret 03. maj 2019 kl. 08:40

 

Græsarealer mellem Lille Grundet og Store Grundet forvandles muligvis til enge med blomster og frugtræer til glæde for dyreliv. En grøn vision fra Grundet har netop vundet kommunens konkurrence "Den Store Idé".

Vejle: En grøn vision om sommerfuglehaver, frugtlunde og blomsterenge i Grundet vinder Vejle Kommunes konkurrence "Den Store Idé" og førstepræmien på en halv million kroner.

Formanden for Grundet Lokalråd, Birger Lilja Kristoffersen, glæder over at have vundet prisen og udsigten til at få piftet områdets græsplæner op.

- I det nye boligområde mellem Lille Grundet og Store Grundet er der udlagt store, slåede græsplæner, som ingen rigtigt bruger. Vi har en vision om at skabe mere biodiversitet ved at så blomster, plante buske og frugttræer. Det vil også være et sted, som bliver mere attraktivt for mennesker at gå på opdagelse i, siger Birger Lilja Kristoffersen.

Nogle af de plæner, som muligvis står for skud, ligger ved Kløvertoften. Her kan lokalrådet sagtens forestille sog, at en frodig have fuld af liv kan vokse frem.

Men i første omgang skal det undersøges, hvad der kan lade sig gøre, fortæller Birger Lilja Kristoffersen.

- Vi skal have tilkoblet eksperter, som ved noget om biologi, så vi ikke gør noget forkert. Vi håber, at arealerne på sigt bliver steder, hvor vi mødes og får mere med hinanden at gøre. Det skal være godt for både dyr planter og mennesker, siger han.

Vi har en vision om at skabe mere biodiversitet ved at så blomster, plante buske og frugttræer. Det vil også være et sted, som bliver mere attraktivt for mennesker at gå på opdagelse i.

Birger Lilja Kristoffersen, formand, Grundet Lokalråd

 

På et borgermøde blev en række idéer præsenteret til et mere grønt Grundet. Nu har Grundet vundet en halv million til at realisere nogle af de grønne tiltag. Illustration: Grundet Lokalråd

Sanseunivers på andenplads

Mens Grundet Lokalråd vandt førstepræmien, gik andenpladsen til Brejning Lokalråd og dets idé om et sanseunivers i Brejning.

Et projekt, hvor kunst, sanser og læring spiller sammen for at skabe nye oplevelser på udvalgte steder i Brejning. Brejning Lokalråd har modtaget 300.000 kroner til projektet.

Det er Vejle Byråds udvalg for lokalsamfund og nærdemokrati, der står bag konkurrencen "Den Store Idé". Udvalget skød årets konkurrence i gang i efteråret 2018 og modtog 15 ansøgninger fra hele kommunen.

Pressemeddelelse fra Vejle Kommune

 

 

Biodiversiteten og fællesskabet vinder Den Store Idé

 

 

 

 

 

Lille Grundet og Store Grundet snupper førstepladsen og hovedpræmien på en halv mio. kr. i kommunens konkurrence "Den Store Idé".

 

 

 

 

 

 

Blomsterenge, sommerfuglehaver og frugthaver skal øge biodiversiteten i Lille og Store Grundet.

 

 

 

 

 

Sommerfuglehaver, frugtlunde og blomsterenge. Det er indholdet i den grønne vision fra Lille og Store Grundet, der netop har vundet førstepræmien på en halv mio. kr. i konkurrencen "Den Store Idé", som Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati står bag.

 

FN's Verdensmål
- Det er vores hensigt med konkurrencen at støtte projekter, der kan være til læring for andre, og som styrker det lokale fællesskab og ejerskab og er med til at involvere bredt i lokalområdet. "Grøn vision for Grundet" bidrager i høj grad til de formål ved at styrke en bæredygtig udvikling lokalt, støtte det lokale fællesskab og skabe bedre levevilkår for både mennesker og dyr ud fra FN's 17 Verdensmål, siger Gerda Haastrup Jørgensen, formand for Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati.

 

Projektet i Grundet bidrager desuden til et mere interessant og et mere sammenhængende lokalområde. Beboerne i Grundet ønsker nemlig med projektet at øge biodiversiteten, der kan understøtte læring og natur og sundhed gennem mere aktivitet på områder. Det bliver de syv grundejerforeninger i området, der i stor udstrækning kommer til at stå for den konkrete udformning og udførelse af anlæggene i området.

 

Styrker det sociale sammenhold
Lokalrådet for Grundet har stået som tovholder på projektet og kontaktperson for rådet, Birger Lilja Kristoffersen, er utrolig glad for, at de nu får mulighed for at skabe et smukkere, grønnere og mere bæredygtigt lokalområde.

 

- I dag ligger store arealer hen i græs og bliver sjældent brugt af hverken mennesker eller dyr. Men nu vil der bl.a. komme sommerfuglehaver, frugtlunde og blomsterenge til gavn for både dyrelivet og det sociale sammenhold i Grundet. Vi håber, at arealerne på sigt vil blive mødesteder, hvor vi mødes og får mere med hinanden at gøre, siger Birger Lilja Kristoffersen.

 

Han understreger, at den lokale opbakning er altafgørende. Det bliver derfor kun de projektidéer, der har opbakning blandt beboerne, der vil blive gennemført.

 

- Det er jo i sidste ende beboerne, der skal udfylde rammerne, og beboerne, der skal stå for driften af områderne og projekterne, siger han.

 

Andenplads til Brejning
Mens Grundet Lokalråd vandt førstepræmien, gik andenpladsen til Brejning Lokalråd og deres idé om et sanseunivers i Brejning. Et projekt, hvor kunst, sanser og læring spiller sammen for at skabe nye oplevelser på udvalgte steder i Brejning. Brejning lokalråd har fået 300.000 kr. til at starte deres vision for et sanseunivers.

 


Fakta

  • Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati arbejder for at skabe levende og attraktive lokalsamfund i hele Vejle Kommune og for at styrke nærdemokratiet.
  • En af de metoder, udvalget har valgt for at styrke lokalsamfundene og nærdemokratiet, er at støtte lokale initiativer og projekter gennem bl.a. Strakspuljen og Udviklingspuljen, der skaber stærkere landsbyer og bydele.
  • Udvalget skød konkurrencen "Den Store Idé" i gang i efteråret 2018, og udvalget har i alt modtaget 15 ansøgninger fra hele kommunen.
  • Lille og Store Grundet rummer i dag 532 ejendomme, mens yderligere 92 er på vej. Det svarer til omkring 1.500 beboere, når området er fuldt udbygget.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontaktinformation

  • Gerda Haastrup Jørgensen, formand for Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati, tlf.: 23 46 18 94
  • Birger Lilja Kristoffersen, Grundet Lokalråd, tlf.: 21 97 97 52

 

 

 

 

 

Grøn vision bliver nu Grøn virkelighed!

På sit møde den 10.april 2019 besluttede Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati i Vejle Kommune at tildele projektet "Grøn vision for Grundet" præmien på 500.000 kr for "Den store Idé". TILLYKKE !!!

Vi har endnu ikke modtaget brevet fra Kommunen med de nærmere vilkår for prisen og vi kan således ikke på nuværende tidspunkt sige mere om hvad der skal ske og hvornår. 

Men ét er sikkert - nu skal vi igang med at realisere den grønne vision sammen med beboerne og grundejerforeningerne på Grundet. Lige nu arbejder vi med ideen om at indkalde til et beboermøde, hvor vi kan drøfte hvordan vi griber projektet an sammen. Og så skal vi vel også lige fejre den gode nyhed! 

 

På Grundet Lokalråds vegne

Birger Lilja Kristoffersen

Formand for Grundet Lokaråd

Projekt Den store Ide´ 13. udkast - Birger 3.12.2018

Den Store ide- Grøn vision for Grundet

Nedenstående er uden foto (se PDF fil med foto )

Forslag til ”Den Store Idé”

Indsendt af:

Grundet Lokalråd

Ved/ Birger Lilja Kristoffersen, formand

Grundet Bakke 18

7100 Vejle

Tlf. 2197 9752

Mail: formanden@grundet-lokalraad.dk

 

Projekt til Den Store Idé:  GRØN VISION FOR GRUNDET

Vores store idé er, at vi som borgere i Vejle Kommune og som beboere i et nyt boligområde gennem konkrete handlinger i lokalområdet kan bidrage til en bæredygtig udvikling. Det sker ved at omlægge vores fælles og private friarealer, så de i større grad end i dag, bliver til glæde for både mennesker, dyr og planter.

Det skal være grundstenen til at skabe en større bevidsthed om bæredygtighed hos os som borgere i lokalsamfundet. Vi er nu 532 ejendomme, og 92 mere er på vej. I alt 614 ejendomme med omkring 1.500 beboere, når det er fuldt udbygget.

 

Kort sagt: EN GRØN VISION FOR GRUNDET.

 

FN’s 17 verdensmål vil være en ledetråd for hele projektet. Derfor er hovedoverskrifterne i projektet:

Mod FN’s 17 verdensmål

-          Vi vil arbejde lokalt for at skabe bedre levevilkår for mennesker og dyr og være med til at skabe en mere bæredygtig udvikling ud fra FN’s 17 verdensmål. Vi vil fokusere på de mål, der passer ind i vores virkelighed.

Tilbage til naturen

-          Vi vil skabe nye og bedre levesteder for dyr, fugle, insekter og planter - øget biodiversitet.

Fælles om landskabet

-          Vi vil give beboerne mulighed for at engagere sig i et fællesskab om en mangfoldig natur og styrke landskabets rekreative muligheder.

Ny viden gennem oplevelser

-          Vi vil bruge vores område som et udendørs læringsrum for børn og voksne. Både for dem der bor her og for dem, der bor eller går i skole eller institution i de tilgrænsende områder.

Sundhed for alle

-          Vi vil gøre det attraktivt at bruge vores område til aktivitet, bevægelse og sundhed og samtidig få nogle gode oplevelser.

Klimaudfordringen vendt til noget positivt

-          Grundet har mange udfordringer med regnvand. Vi vil arbejde med at tilføre de anlæg, der skal forebygge oversvømmelse, rekreative og naturmæssige værdier.

 

Inddragelse af beboerne i grundejerforeningerne – lokal forankring.
Ud over lokalrådet, som er initiativtager, så vil de 7 grundejerforeninger i området kunne deltage og i høj grad kunne stå for den konkrete udformning og gennemførelse af anlæg i områderne.  Beboere og beboergrupper er allerede blevet inddraget på et første beboermøde om projektet. Det blev afholdt den 21. november 2018 i Nørremarkshallen, og her var der stor tilslutning til, at lokalrådet arbejder videre med projektidéen.

Der deltog 50 beboere til mødet, der efter Lokalrådets præsentation af projektet, blev inddelt i grupper efter tilhørsforhold til en den enkelte grundejerforening. Der var stor ideudvikling i workshoppen, og nogle grupper lavede også illustrationer af deres ideer. Bidragene fra workshoppen er indarbejdet i projektbeskrivelsen.

 Baggrund og motivation for projektet - værdiskabelse

Store og Lille Grundets jorder nord for Vejle by blev i begyndelsen af 1980’erne udlagt til byudviklings- område, og Vejle Kommune fik arkitektfirmaet Vandkunsten til at skabe en ambitiøs bebyggelsesplan for området, der skulle sætte en ny standard for kvalitet i boligområder i Danmark.
Den byggede kort fortalt på, at boligbebyggelser skulle ligge som ”drueklaser” hængt op på et vejsystem, der tilgodeså såvel biler som fodgængere og cyklister. Mellem disse ”klaser” af boliger skulle ”grønne områder” give et højt natur- og rekreativt indhold.

Byudviklingen har stået på siden 1985, hvor de første bebyggelser blev taget i brug og frem til i dag, hvor det sidste delområde netop er lokalplanlagt. Dermed er bebyggelse og infrastruktur-anlæg blevet fastlagt, og de grønne områder begynder at tage form. 

Som lokalråd for området er vi sammen med mange beboere blevet opmærksomme på, at rekreative aktiviteter og naturindhold ikke kommer af sig selv blot ved at udlægge ”grønne områder”. I dag henligger de fleste grønne områder imellem bebyggelserne som golde ensformige græsplæner, som hverken lægger op til rekreativ anvendelse eller et øget naturindhold.
Mellem bebyggelserne og Grundet Skov ligger et 100 meter bredt bælte af arealer, som er omfattet af skovbyggelinje, og som derfor ikke må bebygges eller påføres andre anlæg. Disse arealer har indtil for nylig været udnyttet landbrugsmæssigt. I dag henligger de mest som brakmarker, og der påregnes efter lokalplanerne en tilskødning eller brugsoverdragelse af arealerne til de tilgrænsende grundejerforeninger. Der er i dag ikke taget stilling til, hvordan de skal udformes, anvendes og vedligeholdes. Arealerne rummer et stort potentiale for rekreative aktiviteter og øget naturindhold.

Projektet skal endvidere koordineres med projektet for Grundet Skov som ”sundhedsskov”, som Vejle Kommune netop har påbegyndt. Grundet Skov kan gennem de to projekter blive en integreret del af Grundet områdets natur og dets rekreative værdier. På den måde kan begge områder få tilført merværdi ved at udvikle dem i sammenhæng med hinanden.

Se nærmere om sammenhæng på kortbilag 1.

 Vi er alle en del af verdens befolkning, og har også medansvar for, at vi får en mere bæredygtig planet. Vi tager udgangspunkt i de verdensmål, der bedst kan relateres til Grundet:


Mål 4: Kvalitetsuddannelse.  Sikre alle … muligheder for livslang læring.
4.7 Inden 2030 skal alle elever have tilegnet sig den viden og de færdigheder, som er nødvendig for at fremme bæredygtig udvikling, herunder bl.a. gennem undervisning i bæredygtig udvikling og bæredygtig livsstil.

På Grundet vil vi arbejde på at få udformet vores grønne områder med en biodiversitet, der gør det oplagt at bruge områderne i en læringsproces med fokus på sammenhængen i naturen. Det kan være gennem børnehaver og skoler, eller gennem den daglige brug sammen med forældrene. Det er forståelsen af sammenhænge, der danner grundlag for aktive handlinger på mange andre områder, der kan understøtte en bæredygtig udvikling

Mål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund. Gøre byer, lokalsamfund og bosættelser inkluderende, sikre, robuste og bæredygtige:
11.3 Inden 2030 skal byudvikling gøres mere inkluderende og bæredygtig, og kapaciteten til en inddragende, integreret og bæredygtig boligplanlægning og forvaltning i alle lande skal styrkes.
11.7 Inden 2030 skal der gives universel adgang til sikre, inkluderende og tilgængelige, grønne og offentlige rum, især for kvinder og børn, for ældre mennesker og for personer med handicap.
11.b Inden 2020 skal der ske en betydelig stigning i antallet af byer og bosættelser, der vedtager og gennemfører integrerede politikker og planer, der stræber mod inklusion, ressourceeffektivitet, modvirkning og tilpasning til klimaændringer.

På Grundet vil vi arbejde på at tilpasse os klimaudfordringen med udgangspunkt i landskabelig håndtering af regnvand, så vi undgår oversvømmelser på de lavest liggende dele af bebyggelsen. Vi vil give forslag til, hvordan den enkelte beboer kan holde vandet på egen grund, lave opsamling, nedsivning, og fordampning af regnvand, f.eks. ved at lave grønne tage, hvor det er muligt. Samtidig kan vi udvikle bassiner, der også kan fungere som gode levesteder for planter, insekter, padder og fugle, så vi opnår en højere biodiversitet i området.

Mål 12: Ansvarligt forbrug og produktion. Sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsformer.
12-8 Inden 2030 skal det sikres, at mennesker alle steder, har den relevante information og viden om bæredygtig udvikling og livsstil i harmoni med naturen.

På Grundet vil vi arbejde med formidling viden om biodiversiteten i vores områder, samt i Vejle kommune som helhed, så beboere og besøgende bliver inspireret til at leve i samspil med naturen.

Mål 15: Livet på land. Beskytte, genoprette og støtte bæredygtig brug af økosystemer på land og standse tab af biodiversitet.
15.5
Der skal tages omgående og væsentlig handling for at begrænse forringelse af naturlige levesteder, stoppe tab af biodiversitet og, inden 2020, beskytte og forhindre udryddelse af truede arter.
15.9 Inden 2020 skal der integreres økosystem- og biodiversitetsværdier i national og lokal planlægning, i udviklingsprocesser

På Grundet vil vi sammen med Vejle kommune arbejde med at opfylde de målsætninger, der ligger for at styrke biodiversiteten i kommunen. Det vil samtidig give os langt større oplevelser i naturen, og dermed skabe et mere attraktivt område og en mere attraktiv kommune.

         

I

           

Projektbeskrivelse
På ovenstående baggrund har Grundet Lokalråd taget initiativ til at formulere projektet:
GRØN VISION FOR GRUNDET
Formålet med projektet er gennem lokale kræfter at øge de rekreative muligheder og samtidigt øge naturindholdet i det nye boligområde. Projektet er også tænkt som et inspirationsprojekt til glæde for andre områder i Vejle og for den sags skyld overalt i Danmark. 

Projektet vil omfatte tre niveauer.

1. niveau – Grundet-området

Projektets udformes som en planskitse for hele Grundet-området, der giver en overordnet klassificering/prioritering af de forskellige delområders fremtidige hovedanvendelse suppleret med konkrete forslag til udformning af de enkelte områder.

Planskitsen vil også kunne rumme forslag til nye stier/ruter som forbinder de forskellige delområder og endelig vil planen kunne rumme ideer til temaer som kan gives særlig fokus som f.eks. sundhedsfremme, biodiversitet, naturforståelse og klimatilpasning.

 2. niveau - Grundejerforeningerne

Projektet vil også rumme en realiseringsdel som skal bygge på, at de enkelte grundejerforeninger suverænt afgør, hvordan deres arealer skal udformes, så sammenhængen i planskitsen respekteres og styrkes. Der skal således beskrives en model for samspillet mellem en overordnet planskitse og den enkelte grundejerforenings beslutninger. 

 

3. niveau – Private haver

Endelig vil projektet indeholde ideer og forslag til hvordan den enkelte grundejer kan bidrage til at øge de rekreative muligheder og naturindholdet i forhold til egen parcel. For eksempel kan den enkelte grundejer med sin beplantning af grunden understøtte de mål der arbejdes med på fællesarealerne om at styrke biodiversiteten. Grundejere kan også i fællesskab skabe nye rekreative muligheder som legepladser, bålpladser mv.

 Finansiering og styring

Selve projektudarbejdelsen (rapporten med planskitse og idéoplæg) skal primært finansieres af vindersummen fra konkurrencen ”Den store idé” – 500.000 kr.
Omkring 100.000 kr. af budgettet vil gå til eksterne konsulenter, og Lokalrådet vil bidrage med udvikling og opfølgning på projektet. Resten vil gå til anlægsprojekter.
Vi vil også søge andre fonde om finansiering, og de enkelte grundejerforeninger må vurdere, hvilke muligheder de har for at bidrage ud fra de budgetter, de vedtager på generalforsamlingerne.

Lokalrådet vil nedsætte en styregruppe for projektet og , og vi har en klar fornemmelse af, at også mange af beboerne vil bidrage på forskellige måder. . I dag er der mange beboere som er aktive omkring områdets udvikling. Senest var over 800 beboere involveret i debatten omkring lokalplan 1207 i området.  

Proces

1) Registrering og analyse af biodiversitet og landskabsværdier

2) Undersøgelse af de rekreative behov fordelt på aldersgrupper og interesser. Der holdes en eller flere workshops og gennemføres interviews

3) Planudarbejdelse og rådgivning om biodiversitet med konsulenthjælp fra Foreningen Vild Med Vilje og/eller en landskabstegnestue.

4) Anlæg af projekterne.

5) Formidling af resultaterne, så de kan danne model for andre nyere boligområder både i Vejle Kommune og i hele landet.
Der kan også internationalt ske en formidling og videre udvikling i samarbejde med Vejle Kommune gennem netværket 100 Resilient Cities.

Drift
Det forudsættes, at grundejerforeningerne forestår den fremtidige drift på de arealer, de råder over, og at der kan ske et samarbejde med ejerne af de øvrige arealer, som forudsættes overdraget til grundejerforeningerne jfr. bestemmelser i lokalplanerne i området.

På baggrund af målene om øget biodiversitet og øgede rekreative muligheder udarbejdes en driftsplan. Der stræbes efter en ekstensiv drift, der både tilgodeser en vildere natur og en driftsøkonomi, der som udgangspunkt skal være nogen lunde på niveau som de nuværende samlede driftsudgifter i området.

Tidsplan
Projektet forudsættes indledt umiddelbart efter afgørelsen i projektkonkurrencen ”Den store idé” ca. 1.5.2019. Implementering af planen/ideerne forventes for de projekter, der skal finansieres inden for rammen af ”den store idé” at ske i 2019 - 20. Derudover forventes den grønne vision at danne grundlaget for nye projekter i området over de kommende mange år.

                                            

Temaer som projektet vil berøre
Rekreative behov og ønsker

Forskellige aldersgrupper har forskellige præferencer når det gælder rekreative aktiviteter, derfor skal projektet tage udgangspunkt i interviews og workshops med de forskellige aldersgrupper, samt med erfaringer fra andre projekter der kombinere det at fremme rekreative udendørs aktiviteter og naturformål. Grundet-området er karakteriseret ved aldersmæssigt at være meget bredt sammensat, derfor vil projektet skulle rumme tiltag, der henvender sig til alle aldersgrupper fra de mindste børn til de ældste pensionister samt til handicappede og andre med særlige behov (der er institutioner for udviklingshæmmede i området).  
Behov og ønsker til arealernes rekreative værdi kortlægges gennem workshops og interviews. Det analyseres hvilke rekreative aktiviteter, der kan sameksistere i synergi med hinanden og med områdets natur, og hvilke der er i konflikt med hinanden og områdets biodiversitet. Herefter prioriteres det, hvilke aktiviteter, der skal foregå på hvilke arealer, så synergier fremmes og konflikter undgås.

Biodiversitet
Biodiversitet er mangfoldigheden af liv. Hver en art er en del af livets mirakel. Det komplekse samspil, der udspiller sig arterne imellem er en næsten uudtømmelig kilde til fascination, læring og oplevelser. Men biodiversiteten er både på globalt , nationalt og lokalt plan truet, for de vilde arter af dyr, planter og svampe mister levesteder. På Grundet er lærkerne, svalerne, rævene og rådyrene forsvundet inden for de sidste tyve år.

På Grundet ønsker vi at løfte vores del af ansvaret for biodiversiteten, ved at give plads til naturens udfoldelse helt tæt på hvor vi bor:
- Vi ønsker vores landskab prydes af et vildt blomsterflor fra forår til efterår,
- Vi ønsker at skabe levesteder for mange forskellige arter af sommerfugle, vilde bier og insekter.
- Vi ønsker at et væld af fuglearter vil kvidre, søge føde og bygge rede her.
- Vi ønsker at være vilde med vilje.
Når man vil øge biodiversiteten på et givent sted handler det om at beskytte, udvide og skabe levesteder for de arter, der er trængt. Nærheden til andre naturområder afgør potentialet for, hvilke arter der kan indvandre. Jordbundsforhold er afgørende for, hvilke plantearter der kan vokse hvor, og planterne er afgørende for, hvilke dyrearter der kan indfinde sig med tiden.
Processen for at fremme biodiversiteten på Grundet
Planlægning
I planlægningsfasen er det vigtigt at tage udgangspunkt i den biodiversitet, der allerede findes i og omkring projektområdet. Derfor starter vi med at kortlægge områdets naturværdier.
- Er der særlige naturværdier, der skal bevares og beskyttes i mod indgreb og forstyrrelser?
- Er der særlige arter i området, som vi kan styrke levestederne for i morgen via projektet?
- Er der en frøpulje af mange forskellige vilde arter af urter i nærheden, så et rigt blomsterflor kan indfinde sig af sig selv, eller er der behov for at udså frøblandinger med blomstrende urter?

                     

Anlægsfasen
På Grundet er vi udfordret af, at store dele af friarealerne har været opdyrket og gødsket indtil for nyligt. Det betyder, at det øverste muldlag formentlig har et stort overskud af tilgængeligt kvælstof og fosfor, hvilket vil give høje konkurrencestærke plantearter en fordel over for de mange lavt blomstrende plantearter. På eksisterende græsplæner kan et tæt plantedække af kulturgræssorter og en høj koncentration af næringsstoffer begrænse de vilde plantearter.
Begge dele gør det svært at opnå et artsrigt blomsterflor uden at manipulere med jordbunden.

I anlægsfasen kan dette løses på tre forskellige måder:
1) De opdyrkede arealer kan dybdepløjes inden de lægges brak, så den næringsrige jord kommer til at ligge nederst og den næringsfattige mineraljord kommer til at ligge øverst.
2) På udvalgte plænearealer, der ønskes omlagt til eng og overdrev, kan man vælge at skrælle det øverste muldlag af.
3) Hvis terrænanalyser viser, at det er hensigtsmæssigt at arbejde med landskabelig håndtering af regnvand, så kan man i anlægsfasen af eventuelle bassiner og kunstige lavninger bevidst undgå at reetablere muldlaget.

Når mineraljorden er blottet, kan man så udså frø af vilde hjemmehørende urter og udvælge arealer til naturlig succession.

Tørv og overskudsjord fra arbejdet kan samles i små bakker og volde, som indpasses i landskabet, så det ser naturligt ud. De kan blive til redesteder for vilde bier og legelandskaber for områdets børn.

Naturpleje
De fleste arter af hjemmehørende planter er tilpasset store græssende dyr. Hvis dyrene mangler, må man derfor simulere dyrenes græsning med le eller med maskine for at opnå et rigt blomsterflor. Det er afgørende for biodiversiteten, at det materiale man skærer af også fjernes fra arealet, så næringsstoffer ikke ophobes. Metoden kaldes høslæt. Høet kan f.eks. bruges til dyrefoder eller komposteres. På næringsrig jord skal der typisk gennemføres to årlige høslæt.

Ved hvert høslæt er det godt for insekterne at efterlade uslåede områder, så alle blomster ikke forsvinder på en gang, og så alle sommerfuglenes æg og larver ikke går tabt. Det er også godt at variere klippehøjden og slåningstidspunktet, da det vil gavne forskellige plantearter.

Det er vigtigt at drift og pleje både tilgodeser biodiversiteten og de rekreativ og æstetiske ønsker, der er til friarealerne. Man kan lave slåede stier ind i mellem det høje græs og de vilde urter. Man kan udvælge arealer, hvor græsset fortsat holdes lavt af hensyn til boldspil og anden leg, og man kan slå kanterne af vilde arealer for at understrege, at området bevidst holdes vildt med vilje.

Brug af naturen
Måden området bliver brugt på kan også påvirke biodiversiteten. På steder med meget aktivitet, vil man fremme arter, der har gavn af forstyrrelser. På steder med ro vil man gavne arter, der kræver kontinuitet. Ved at indrette landskabet, så der er områder, der lægger op til vild leg og andre, der ligger op til ro og fordybelse, tilgodeser man altså ikke bare forskellige rekreative behov, men også forskellige plante- og dyrearter.

Naturformidling
Når man bringer de vilde arter helt tæt på bebyggede områder, så kan den rette formidling være helt afgørende for at vinde folks forståelse og begejstring for det nye vilde udtryk. Det kan gøres lokalt i landskabet med plancher og begivenheder. Det kan gøres via de traditionelle medier og sociale medier for at inspirere mennesker, der ikke bor i området.

Landskabelig håndtering af regnvand
Problematikken omkring øgede mængder overfladevand kan også inddrages som en driver i forhold til nye rekreative værdier og større naturindhold. Det kan være som søer, små vandhuller, vådområder, lavninger og kanaler mm. I denne del af projektet er det også nødvendigt med et tæt samspil med Vejle Kommune.
Det er ikke forudsat, at selve klimaanlæggene skal betales af den aktuelle puljen. Udgifter skal afholdes af kommune eller private parter. Men vi vil gerne inspirere til mere biodiversitet også ved disse projekter.

 

 

Bilag:

Bilag 1 Idéskitse over projektområdet

Bilag 2 Grundet Lokalråd – lokalrådets område på Grundet

Bilag 3 Oversigt over mulige samarbejdspartnere i projektet

 

 

 

 

 


 

Bilag 1: Idéskitse

Idéskitsen viser nogle muligheder, som vi vil arbejde videre med i projektet.

 

 

 

 

 

 


 

Bilag 2:  Grundet Lokalråd– medlemsforeninger og geografisk område

Grundejerforeningerne i Grundet Lokalråd med alt:  531 ejendomme + 92 på vej

Skovbyens Grundejerforening 39

Skovbyens Grundejerforening for Storparceller 144

Kløvertoftens Grundejerforening 79

Korntoftens Grundejerforening 56

Grundejerforeningen for Landsbyerne Store Grundet 76

Grundejerforeningen Grantoften, Lærketoften, Fyrretoften 116 + 92 på vej

Andelsboligforeningen Lille Grundet 20

 

 

 

Bilag 3: Oversigt over mulige samarbejdspartnere i projektet

Vejle Kommune

Vejle Kommune – Teknik & miljø

Grønt Forum

Vejle Spildevand

Udvalget for Nærdemokrati og Lokalsamfund

100 Resilient Cities

 

Konsulenter:

Vild Med Vilje. Bemandingen på opgaven vil være landskabsarkitekt Hanna Allesøe Hansen, naturrådgiver Philip Hahn-Petersen og projektkoordinator Rasmus Vincentz.

 

Lokale institutioner på Grundet:

Nova Skolen, Finlandsvej

Lucas Skolen, Grundet Bygade

Vejle Friskole, Horsensvej

Den integrerede institution Trip Trap Træsko, Grundet Bygade og Lille Grundet Hulvej

Nørremarkens Forenede Sportsklubber, NFS

Bredballe Bofællesskaber,  Grundet Bygade

 

Landsdækkende foreninger:

Sommerfuglebevægelsen

Foreningen ”Vilde bier i Danmark”

Dansk ornitologisk forening, DOF

Danmarks Naturfredningsforening

Friluftsrådet

Den Danske Naturfond